Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΧΘΡΟΙ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ
Οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν ολόκληρο μελισσοκομείο προκειμένου να φάνε μέλι, μπορούν να μείνουν μακριά από τις κυψέλες, αν τοποθετηθεί περίφραξη με ηλεκτρισμό ή ένα κασετόφωνο με συνεχή μουσική ή ακόμη και γαυγίσματα σκύλου. Να σημειωθεί εδώ ότι τα μελίσσια που καταστρέφονται από αρκούδες αποζημιώνονται από το κράτος.


ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ (Vespa orientalis και V. crabo)
Αποτελούν ένα σοβαρό εχθρό αφού επιτίθενται στα μελίσσια αναζητώντας, όχι μόνο μέλι και γύρη, αλλά κυρίως τις ίδιες τις μέλισσες, τις οποίες σκοτώνουν για να εξασφαλίσουν πρωτεϊνούχο τροφή. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Το καλύτερο είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να σκοτώσουμε τις μάνες-σφήκες τέλος φθινοπώρου, όταν ετοιμάζονται να διαχειμάσουν ή νωρίς την άνοιξη πριν δραστηριοποιηθούν και αρχίσουν να γεννούν. Επίσης παγίδες με προσελκυστικό κιμά, ψάρι, έντερα κλπ, πρέπει να υπάρχουν στο μελισσοκομείο από νωρίς την άνοιξη.


Η ΝΕΚΡΟΚΕΦΑΛΗ(Acherontia atropos)
Είναι μια μεγάλη νυκτόβια πεταλούδα, που ενοχλεί το μελίσσι προσπαθώντας να τραφεί με μέλι. Ο μελισσοκόμος αυτό που μπορεί να κάνει είναι να περιορίσει το άνοιγμα της εισόδου ενώ οι μέλισσες όταν την εντοπίσουν όχι απλά τη θανατώνουν αλλά τρυπούν τη κοιλιά της και παίρνουν όλο το μέλι τους πίσω.


ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΙ & ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ.
Τρώνε μέλισσες κατά το πέταγμά τους, γι’ αυτό και αποτελούν εχθρούς του μελισσοκομείου. Δεν υπάρχει βέβαια τρόπος αντιμετώπισης παρά μόνο η απομάκρυνση του μελισσοκομείου.


ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ.
Είναι πολύ ενοχλητικά για τις μέλισσες μέχρι σημείου λιποταξίας. Μπαίνουν σε μεγάλους αριθμούς μέσα στις κυψέλες, δαγκώνουν και κόβουν φτερά και πόδια μελισσών και θανατώνουν νεαρές μέλισσες. Αναφέρεται ότι φύλλα τομάτας που τοποθετούνται μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού σκεπάσματος απομακρύνουν τα μυρμήγκια.


ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ.
Είναι ένας σοβαρός εχθρός αφού μερικές χρονιές είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Μπαίνουν μέσα στην κυψέλη συνήθως για να ξεχειμωνιάσουν, αφού εκεί βρίσκουν ζεστασιά και τροφή. Μια απλή πρακτική για να αποφύγουμε τα ποντίκια είναι να στενέψουμε την είσοδο της κυψέλης ειδικά ως προς το ύψος.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΟΡΙΟΣ ή ΜΕΓΑΛΟ ΔΟΝΤΙ

Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο έντομο πολύ ικανό και φοβερά αρπακτικό με μιμητικές ικανότητες. Από μέσα Ιουλίου μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου(περίοδο άνθησης των βαμβακιών) κάνουν θραύση στις μέλισσες των μελισσοκομείων που ευρίσκονται δίπλα από φυτείες με βαμβάκια. Κυνηγούν μικρά ζωύφια, τζιτζίκια, σκουλήκια κάμπιες και αφίδες που ευρίσκονται στα τρυφερά φυτά του βαμβακιού. Το έντομο κόκκινος κοριός ή μεγάλο-δόντι είναι περίπου 18-20 χιλιοστά σε μήκος και το χρώμα του ανοικτό καφέ προς καφεκόκκινο. Τα στοματικά μόρια των είναι σαν προβοσκίδα. Ο κοκκινός κοριός δεν πιάνει τις μέλισσες στον αέρα και εν κινήσει αλλά παραφυλάει δίπλα από τα άνθη και συλλαμβάνει τις μέλισσες την στιγμή που αυτές συλλέγουν νέκταρ ή γύρη όπως επίσης με μεγάλο θράσος και άφοβα πλησιάζει πολλές φορές την σανίδα πτήσεως ή κρύβεται κάτω της και όποια μέλισσα πλησιάσει την αρπάζει με τα μακριά και δυνατά της πόδια την ακινητοποιεί και την σκοτώνει αμέσως. Διατροφικές συνήθειες Είναι πράγματι ένας αθόρυβος, θρασύς και ταχύτατος εχθρός των μελισσών μας, στήνοντας καρτέρι στα άνθη της εποχής που επισκέπτονται περισσότερο οι μέλισσες, πότε θα βρούμε τον κόκκινο κοριό στις λυγαριές, στην κάπαρη, στο φουκάλι, πότε στα άνθη και κάτω από τα φύλλα του βαμβακιού και σε άλλα φυτά που ανθίζουν στο διάστημα που αυτά ζουν ενεργά δηλαδή μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου